Milióny od štátu dostanú aj tí, ktorí ich nechcú

27.05.2013 Bratislava

Milióny eur dostanú od štátu aj tie mestá a štadióny, ktoré finančnú pomoc nepotrebujú a už vopred avizovali, že budú platené súkromnými investormi. V odpovedi na interpeláciu poslanca hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Miroslava Kadúca to potvrdil minister školstva Dušan Čaplovič. „Finančnú podporu dostanú aj mestá a štadióny, ktoré budú rekonštruovať, modernizovať, príp. budovať z vlastných, resp. súkromných zdrojov,“ píše minister vo svojej odpovedi.
Kadúc pripomína, že víta akúkoľvek iniciatívu na podporu športu zo strany štátu. No v čase, kedy sú krízou ohrozené základné funkcie štátu sa podľa neho môže akákoľvek preferovaná a zároveň neprioritná pomoc javiť ako nezodpovedná. „Načo by dával štát peniaze tam, kde už finančné krytie je zabezpečené? Štát z toho nebude mať nič, niečo z toho bude mať len súkromný investor. Napríklad v Trnave sa javí, že finančné krytie bude zabezpečené v plnom rozsahu a aj tak bolo už vopred avizované, no z vyjadrenia ministerstva školstva vyplýva, že bude dotovaný aj tento štadión. Namiesto toho, aby sa dotovala práca s mládežou, talentami či trénermi, bude dotovaná rekonštrukcia štadiónu, čomu sa ako obyvateľ Trnavy síce teším, no z hľadiska rozvoja športu to považujem za nesystematické“ tvrdí Kadúc.
Nie je potom vhodné dať peniaze do iného športu či štadiónu? „Napríklad v Trnave stojí vedľa futbalového štadiónu aj štadión hokejový, ktorý dotáciu nutne potrebuje, no nedostane. Tu sa bez koncepcie delia peniaze, ktoré môžu a majú byť použité inak,“ dodáva poslanec.
Vláda sa uznesením č. 115/2013 zaviazala, že počas najbližších 10 rokoch poskytne ročne 4,5 milióna eur na rekonštrukciu slovenských futbalových štadiónov. Poslanec Kadúc sa ministra taktiež pýtal, či by nebolo vhodnejšie podporiť trénerov a mladé športové talenty, ktoré často so športom končia práve tomu, že si ich rodičia nemôžu dovoliť uhrádzať vysoké členské poplatky. „Mohli sme v uvedenom období poskytnúť každoročne uvedenú sumu na zlepšenie podmienok pre futbalových mládežníkov. Ale na akých štadiónoch budú potom hrať, keď budeme mať len zrúcaniská?“ znie ministrova odpoveď.
„Ministrovi chýba koncepcia, keď mi takto odpovedal. Tento jeho argument sa dá to postaviť aj úplne inak. Načo nám potom budú štadióny keď na nich nebude mať kto hrať? To sú zbytočne vynaložené peniaze. Keď som ja hral hokej, je to už pár rokov dozadu, vtedy sa šport nerobil pre peniaze, hral sa srdcom. A detí skôr pribúdalo ako ubúdalo. Teraz je to bohužiaľ opačne, detí ubúda. Slovenský šport pre svoj rozvoj nutne potrebuje koncepčný prístup, bohužiaľ, minister ho zatiaľ neprejavil,“ ukončil Kadúc.

M. Kadúc
 

Vyberte región